Den store debat om retfærdig pensionsalder for alle på arbejdsmarkedet, uanset om man har været stillesinde eller aktiv i sin arbejdstid. Der er nemlig stor forskel på, hvornår den retfærdige pensionsalder er afhængig af hvilken jobfunktion man har haft. Dertil skal lægges at det også indebærer en kortere gennemsnitlig levealder.
Det er der ikke noget nyt i. Men… Endelig ser det ud til at der kan skabes en større retfærdighed for personer som Arne Juhl, der blev frontfigur i den storstilede kampagne om pension – og hans mange kollegaer. Kollegaer, som eksempelvis murere, slagteriarbejdere, VVS’ere, tømrere, SOSU´er, pædagoger, frisører og rengøringsassistenter.
Alle disse erhvervsgrupper og flere til, repræsenterer fysiske og slidsomme arbejdsopgaver, som udføres hver dag i årevis. Alle der har prøvet at udføre et sådant arbejde ved, at det er retfærdigt at nogle af disse medarbejdere, der praktisk talt har slidt sig selv ihjel, skal kunne gå på pension tidligere. Deres forventede pensionsalder er gennemsnitligt 66 år, og det er der mange der ikke kan holde til.
Mange, der ikke har haft et sådan slidende, fysisk aktivt arbejde, tænker økonomi og taler udenom. Ingeniører, arkitekter og læger har en forventet pensionsalder på lidt over 68 år.
SKAL DET VIRKELIG BLIVE VED?
Elefanten i rummet er, at den ene gruppe går på pension fordi de ikke kan holde til at arbejde mere, mens den anden går på pension, fordi de har tjent nok til det.
Den sidste gruppe har for manges vedkommende haft en god og fortjent løn kombineret med pensionsordninger. Denne gruppe kan derfor gå på tidlig pension, og stadig have en, økonomisk set, god pensionisttilværelse. Jeg synes ikke, at det kan være rigtigt at der skal være denne forskel! Derfor prioriterer jeg, at der i Aros Facility Service, skal være plads til at give mine medarbejdere en god pension.
Tænk, at disse beslutninger om at forbedre tilbagetrækningsreglerne, ligger i hænderne på et Folketing, hvor der kun er meget få, eller måske ingen, der har prøvet et hårdt fysisk arbejde og ved hvad dette indebærer. At der, indtil nu, ikke er kommet nogle regler, der tilgodeser den hårdtarbejdende, og dermed slidte del af befolkningen, er måske ikke så underligt igen….